Diş beyazlatma veya diğer adıyla bleaching, daha parlak gülüşler için diş lekelerinizin çıkarılması işlemidir. Zamanla beyazlığını yitiren dişler bu tedaviyle eski görüntüsüne kavuşabilmektedir.
Diş beyazlatma Nasıl Yapılır?
Dişin yapısı birbirine bağlı kanallardan oluşmaktadır. Bu kanallar sayesinde dişler, ağız içinden sürekli sıvı emerler. Beslenmemiz çoğunlukla renkli yiyecek ve içeceklerden oluştuğu için zamanla dişler koyulaşır.
Beyazlatma işleminde, bu kanallar içerisindeki renklenmiş sıvı dışarı atılır ve yeniden renksiz sıvıyla dolması sağlanır. Bu işlem, zamanla kirlenmiş boruların içinin temizlenmesi gibi düşünülebilir.
Profesyonel diş beyazlatma işlemiyle bu temizlik sağlanmış olur. İşlemden sonra en az 48 saat boyunca, tüm renkli yiyecek ve içeceklerden uzak durulması tavsiye edilir. Çünkü bu zaman aralığında dişler ağızdaki sıvıyı maksimum derecede emer. Bu süreçte çay, kahve, kırmızı şarap, kola, soya sos gibi renk veren yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir.
Dişlerde Renklenme Sebepleri
Dişin Doğuştan Gelen Rengi
İnsanların hepsi bembeyaz dişlerle doğmazlar. Diş rengi, zamanla yoğunla
şan ve sarıdan kahverengiye kadar varan, beyazın farklı tonlarında da olabilir.
Yaş Faktörü
Diş rengi, yıllar geçtikçe aşınma ve leke birikimi sonrası koyulaşabilir. 20’li yaşlardaki diş lekelenmesi ile 50’li yaşlardaki diş lekelenme düzeyi farklı olacaktır fa
kat bu durum diş beyazlatmaya engel değildir.
Beslenme Alışkanlıkları
Çay, kahve, kola, kırmızı şarap ve diğer koyu renkli içecek ve yiyecekl
erin beslenmede önemli yer tutması, zamanla çok fazla lekelenmeye neden olur. Bunun yanında portakal, limon, sirke gibi asidik yiyecekler de diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Bu da dişteki renk değişimini daha görünür hale getirir.
Sigara ve Tütün Ürünleri
Sigarada bulunan nikotin, dişlerde kahverengi tortular bırakarak renk bozulmasına yol açar.
Diş Sıkma
Stres kaynaklı diş sıkma veya gıcırdatma, dişlerde gözle görünmeyen mi
kro çatlaklara ve aşınmalara neden olabilir. Bu da alttaki daha sarı renkte tabakanın ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Home Bleaching: Ev Tipi Diş Beyazlatma
Bu uygulama için kişiye özel plaklar hazırlanır. Bu plaklar, çok ince ve ağızda çok yer kaplamayan plastik kılıflardır. Bu yöntemde hekim tarafından belirlenen periyotlarda kullanılan beyazlatma jeli, hastalar tarafından evlerinde uygulandıkları için daha az yoğunluktadır. Home bleaching, genellikle profesyonel beyazlatma sonrası idame tedavisi olarak kullanılır.
Office Bleaching: Ofis Tipi Diş Beyazlatma
Profesyonel olarak yapılan beyazlatma işlemidir. Bu yöntemle ulaşılan sonuçlar, ev tipi yönteme göre çok daha etkili ve uzun sürelidir. Bu prosedür, klinik ortamında diş hekimi kontrolünde 15-20 dakika süren kısa seanslara bölünerek uygulanır. Bu yöntemde başta renk tonunu belirlemek için profesyonel ortamda fotoğraf alınır. Sonrasında diş taşı temizliği ve polisaj işlemi ile diş üzerindeki lekeler temizlenir. Ardından diş etleri koruyucu bir bariyerle kaplanır ve sonrasında diş beyazlatma jelleri uygulanır.
Diş hekimi diş dokusunun yapısına, renk tonuna bakarak jeli aktive etmek için lazer, halojen veya LED gibi özel ışık kaynakları kullanır.
Office and Home Bleaching: Ofis Tipi ve Ev Tipi Diş Beyazlatma
Bu yöntemde ofis ve ev tipi beyazlatma kombine şekilde uygulanır. Tüm yöntemler içerisinde en etkili ve uzun süreli sonuçlar, bu kombine beyazlatma yöntemi ile elde edilir.
Neden Tercih Etmeliyiz
Bleaching, yani diş beyazlatma işlemi, dişlerin rengini doğal olarak istenilen tona doğru açma işlemidir. Bu tedavide dişlerin üzerinde herhangi bir boyama yapılmaz ya da madde kaybına neden olacak bir prosedür uygulanmaz. Dolayısıyla dişlere hiçbir zararı yoktur.
Dişlerdeki çay, kahve veya sigaradan kaynaklanan lekelenmeler, diş taşı temizliği ve parlatma işlemi ile bakım yapılarak tek seansta ve çok kısa bir sürede temizlenebilir. Bunun dışında dişlerinin doğal olarak daha beyaz olmasını tercih edenler için diş beyazlatma işlemi uygulanabilir.
Dişlerdeki renk değişimi, her zaman diş sağlığının bir göstergesi olarak kabul edilmez. Beyaz dişler sağlıksız ya da aksine lekeli dişler sağlıklı olabilir. Peki, neden bu prosedür tercih edilmeli?
Diş beyazlatma, kişinin görünümünü iyileştirmeye ve özgüvenini arttırmaya yardımcı olacaktır. Bu prosedürü yaptıran hastaların, daha sık gülümsedikleri, sosyal ortamlarda daha rahat ve özgüvenli oldukları gözlemlenmiştir.
Diş Beyazlatma Fiyatları
Diş beyazlatma fiyatları, hastanın mevcut dişlerinin durumuna göre belirlenir. Aşağıdaki kriterler bu prosedürün işlem ücretleri için belirleyicidir.
- Hastanın işlem öncesinde ek bir tedaviye ihtiyacı olup olmaması
- Diş beyazlatma işleminin hangi diş veya diş gruplarına uygulanacağı
- Kullanılacak olan malzemenin türü ve kalitesi
- Uygulamanın yapıldığı klinik koşullar ve kullanılan cihazlar
- Diş hekiminin deneyimi ve yetkinliği
Sonuç olarak, diş beyazlatma işlemleri için net bir fiyattan söz edilemez. Güncel fiyatlar hakkında iletişim sayfamızdan destek alabilirsiniz.
Prosedür Kimlere Önerilmez
- Gebelik ve emzirme döneminde olan hastalara uygulanmaz.
- Diş eti rahatsızlıkları, çürükleri ve aşırı diş hassasiyeti olan hastalarda, diş beyazlatma işleminin yapılabilmesi için önce bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi gereklidir
Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri
İnvaziv olmayan diş beyazlatma tedavisi, diğer tedavilerin aksine daha basit ve hızlı bir prosedürdür. İşlem zararsız olmakla birlikte, tek yan etkisi dişlerde oluşabilecek geçici hassasiyettir. Bu durum çok kısa sürede ortadan kalkar. Bu kısa süreçte, dişleriniz çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içeceklere ekstra hassasiyet gösterebilir.
S.S.S
Ankara, Bağlıca’da bulunan diş kliniğimize gelen hastalarımız tarafından en çok sorulan soruların cevaplarını sizler için derledik.
Bu tip ürünler genellikle gerçek bir etki yaratmamakla birlikte, diş incelemesi yapılmadan veya uzman bir diş hekiminin bizzat tavsiyesi olmadan kullanılan diş beyazlatıcılar, diş ve diş eti yapısında farklı sorunlara sebep olabilir. Dolayısıyla profesyonel yönlendirme olmadan kullanılan ajanlar zararlı olabilir.
Hayır. Bu işlemin diş siniri sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi bugüne kadar tespit edilmemiştir.
Dişlerin kaç ton beyazlatılabileceği ile ilgili bir kesinlik yoktur. Elde edilecek sonuçlar, dişlerin ana tonu, ne kadar renklendiği, uygulama seans sayısı, idame tedavi yapılıp yapılmamasına göre değişebilir. Genel olarak 3 ila 12 ton arasında bir beyazlatma yapılabilir.
Bu tedavide, dişlerin üzerinde herhangi bir boyama işlemi ya da dişlerde madde kaybına yol açacak herhangi bir prosedür uygulanmaz. Dolayısıyla diş beyazlatma işleminin dişlere hiçbir zararı yoktur.
Diş beyazlatma işlemi kalıcı değildir. Dişleri lekeleyen yiyecek ve içecekleri sık tüketen kişilerde dişlerin beyazlığı zaman içerisinde dönmeye başlar. Ancak ilk haline dönmesi kişiden kişiye değişmekle birlikte uzun zaman alır.
Daha beyaz ve parlak gülüşler için yapılacak diş beyazlatma işlemi, ortalama 15-20 dakikalık periyotlarla aynı gün içerisinde 4 seansa kadar, aynı hafta içerisinde toplam 7 seansa kadar yapılabilir.
Seans sayısı dişlerdeki renk değişiminin yoğunluğu, hastanın diş beyazlatma beklentisi ve hassasiyet oluşursa, bunun derecesine göre belirlenir.
Ortalama diş renklenmelerinde yaklaşık 3 seans sonunda istenilen beyazlığa erişilse de hekiminiz onay verdiği takdirde over bleaching yani istenilen beyazlatmanın birkaç ton daha üstüne çıkılması, oluşacak renk geri dönmelerinin tolere edilmesini ve daha uzun süre beyaz dişlere sahip olunmasını sağlar.
Piyasada satılan belirsiz kitler genellikle yetersiz etkinlikte olmakla birlikte sağlığınız için risk oluşturabilir.
Aynı zamanda kişiye özel yapılması gereken diş beyazlatma işlemi için standart tek bir yöntemden bahsedilemez.
Bazı durumlarda hastanın diş eti rahatsızlıkları, çürükleri veya aşırı hassasiyeti bulunabilir. Böyle durumlarda, diş beyazlatma işlemi öncesinde farklı tedaviler yapılmalıdır. Bu rahatsızlıklar üzerine direkt beyazlatma işlemi yapılması, daha farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.
Profesyonel diş beyazlatma işleminin en büyük artıları, sağlık açısından güvenilir olması, hızlı, etkili ve çok daha uzun süreli sonuç almanızı sağlamasıdır.
Bir Konsültasyon Planlayın
Dişlerinizin rengi sizi mutlu etmiyorsa, bugün 0(312) 234 53 54 numaralı telefondan veya diğer iletişim kanallarımızdan bize ulaşarak bir konsültasyon planlayın. Diş hekiminiz, ağız sağlığınızı değerlendirmek için birkaç soru sorarak durumunuzu değerlendirecek ve uygun olduğunuz bir zamana randevu oluşturacaktır.
Diş Beyazlatma Hakkındaki Tüm Sorularınız İçin Aşağıdaki Formu Doldurarak Doktorlarımızla İletişime Geçebilirsiniz.