SMART PROTOKOL

Smart Protokol
https://smilezoneclinic.com/wp-content/uploads/2024/06/3A-scaled.jpg
https://smilezoneclinic.com/wp-content/uploads/2024/06/0aae79caba8206e1957bf153bdbf38f8.jpg
smart protokol
amalgam değişimi

Smart Protokol ile Amalgam Dolgu Yenileme

Smart Protokol Nedir:

Smart protokol amalgam dolguların güvenli bir şekilde sökülme protokolüdür.Bu protokol civa içeren amalgam dolguların sökümü sırasında dolgu partiküllerinin kontollü bir şekilde ağız ortamından uzaklaştırılmasını ve açığa çıkan civa buharının hasta tarafından solunmasını önleme gibi çeşitli avantajlara sahiptir.

Amalgam dolguların içereğinde hangi elementler vardır?

Amalgam dolgular içeriğinde gümüş, bakır ve kalay elementleriyle birleştirilmiş civa içerir.

Amalgam dolgularıdaki civa oranı ne kadardır?

Amalgam dolguların yapısındanki civa miktarı %45 ile %55 oranları arasında civa içermektedir.Amalgam dolgulardaki civa oldukça toksik bir elementtir ve vücıutta farklı  bölgelerde birikerek zarar verebilir.

Amalgam Dolgulardaki Civa Buharı Gerçeği:

Ağızdaki amalgam dolgulardan salınan civa buharı akciğerler tarafından alındıktan sonra organlarımızda birikim gösterebilmektedir.Civanın bu yayılım alanları arasında beyin, karaciğer, plasenta, sindirim sistemi ve böbrekler gibi organlar yer almaktadır.Civanın yayılım gösterdiği bu alanlardan ise uzaklaşması, bulunduğu bölgeye göre değişim göstermektedir.Örneğin beyin için çok uzun yıllar alabilmektedir.Amalgam dolguların toksik özellikleri ağızda bulunan amalgam dolgu miktarına, hastanın sistemik rahatsızlıklarına, hastanın cinsiyetine, ağız hijyenine ve alkol kullanımına, kurşuna maruz kalma, genetik olarak bir yatkınlık olup olmaması gibi çeşitli parametrelerden etkilenir.

Civa Buharı ve Zararları:

Amalgam dolgu ile ilgili çalışmalarda çiğneme,diş sıkma/gıcırdatma, diş fırçalama sırasında farklı derecelerde civa buharı açığa çıktığı bildirilmiştir.Civa buharının zararları ise şunlardır:

  • Bağışıklık sistemini güçlendiren glutatyonlara (karaciğer ve böbreklerde üretilir) zarar verir
  • Kalp ve damar sistemini olumsuz etkiler.
  • Çeşitli nörodejeneratif  hastalıkların (alzaimer) oluşmasında rol oynar.
  • Otoimmün hastalıkların (sedef) gelişme riskini tetikleyebilir.
  • Enerji santralleri olan mitakondrilerde hasar oluşturur.

            Çiğneme sırasında olduğu gibi amalgam dolguların sökümü sırasında da açığa çıkan civa buharının kontrollü eliminasyonu için smart protokol güvenli bir yoldur.

Smart protokol amalgam dolguların sökümü sırasında uygulanan ve civa buharının zararlı etkilerine elimene etmeyi hedefleyen en güvenli yoldur.

Amalgam dolguların çevresinde çürük oluşur mu?

Klinik olarak en sık karşılaşılan durum amalgam dolguların hasta ağzına çok uzun yıllar önce yapılmış olması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan “creep” senaryosu sonrası çürük oluşumu.Peki nedir bu creep faktörü?

Creep amalgam dolgularda meydana gelen plastik deformasyonu ifade etmektedir. Temel olarak difüzyon kontrollü reaksiyonları da içeren oldukça yavaş gelişen metalurjik faz değişimlerine bağlı olarak ortaya çıkar ve hacimde artışa neden olan bir durumdur. Bu olaya bağlı oluşan genişleme amalgamın dişteki preparasyondan dışarı doğru çıkmasına neden olur.Özetlemek gerekirse amalgam dolgular dişler üzerinde mekanik bir tutunma becerisine sahiptir ve zaman içerisinde hacimce artışa uğrar.Bu yavaş gelişen bir durumdur.Sonuç olarak bu artış dolgunun dişe uyumunu bozar ve bozulan sınır alanlarından çürüme başlar.Genellikle ağrı yaratmaz ancak büyük amalgam dolgularda da sıkça karşılaştığımız kırıklara sebep olur.

Smart Protokol Uygulaması Nasıl Yapılır?

  • İzolasyon basamağı hastanın korunması için en önemli basamaktır.Bu amaçla rubber dam örtüleri ve jrl formda koruyucu ajanlar kullanılır.
  • Pozitif basınçlı hava/oksijen uygulanması.
  • Taze hava sistemiyle klinik ortmının devamlı olarak temiz hava ile beslenmesi
  • Hastanın yüz ve vücut bölgelerinin korunması.
  • Özel söküm frezlerinin kullanılması.
  • Doktorun minimum ısı oluşturma yollarına başvurarak sökümü sağlaması ve kompozit beyaz dolgularla eski dolgunun değişimini tamamlaması ile bitirilir.

Tüm bu protokoller uygulama sırasında mikroskobik bir yaklaşımla ve 3D prime scan ağız içi taramasıyla sağlanmaktadır.Bu da doktorlara kusursuz bir görüş ve detaylı bir çalışma ortamı sunar.

 

Scroll to Top